Kategori
primary

WWF Orang Utan Centre Studies

World Wildlife Fund for nature (WWF) Indonesia has long been recognized as an international non-governmental organization working on issues regarding the conservation, research and restoration of the environment. The station for Orang Utan Research facility provides the research lab for preserving habitat of orang Utan. It design responds to rational for specific research, encouraging intercommunication and providing flexible, light filled working spaces in which research teams can expand and contact with ease.

The area is 12 hours drive continues by 1.5 hours transport by long boat, in total almost 900 km distance from Pontianak, the nearest city. Thedesign synthesized called for close proximity between laboratories, core support areas, offices, and Bedroom. Two organic wings and one ore frame a linear configuration formed by repetition of triangular shape which we called a practical form which is easy to construct and cheap on the budget wise. This is a philosophy beyond the functionalism which synthesized wood as the only sustainable material which has to be used.

Looking at the extinction of orang utan species, Together with the implementation of this station for research these buildings in the initial proposal hopefully will bring beautiful impact on the architecture of research facilities around the world. Not only have they set new technical standards but they represent an exciting new research environment to live with.

Principal : Realrich Sjarief
Collaborator : David Sampurna, Indra Dwinugraha, Silvanus Prima, Andhang Trihamdhani, Bayu Prayudhi, Morian Saspriatnadi, Anastasia Widyaningsih

Kategori
primary

FIK University of Indonesia

This project is located in University of Indonesia area, Depok. The programming of the function keeps high constraint of the building’s density for 8 storey height. The problems then synthesized the solution to have a place to be social. DOT Workshop proposed the hexagon form which then responds to the activity of the people using the place, a function that is encouraging 2 ways of learning, for the students and for the lecturer. The hexagon proves to be aesthetically challenging, efficient in plan, and could be built module by module.

The design proposed a unique atrium proposing a concept of vertical neighborhood which encourages interaction between people, remembering this is an education facility, and this place should be a place for people learning from people, people sharing for people, and people keep relationship with people. The terracing balconies extruded from the façade creates self-shaded device which the combination creates roof garden that is the place for people for enjoying fresh air.

The concept of allowing the fresh air to circulate divided by 2 concepts, the first one is creating cross air circulation through the opening of the roof garden and the second, is allowing air stacking system by introducing chimney at the top floor.

The façade designed carefully by studying what does work for preventing direct sunlight. The solution is specifically located by open the wall to the certain size horizontally then the expression is purely functional and beautifully crafted by nature. Thank you for Andhang as a leader for team. It is such fantastic work.

Principal : Realrich Sjarief
Collaborator : Andhang Trihamdhani, Indra DN, Bayu Prayudhi, Silvanus Prima, MorianSaspriatnadi, David Sampurna, Anastasia Widyaningsih.