Kategori
award news

RAW Won 1st Prize of Lombok Epicentrum Square Competition

RAW Won 1st Prize Lombok Epicentrum Square. Here is the note of the committee : Ikatan Arsitek Indonesia (IAI) Lombok bekerja sama dengan Varindo Lombok Inti mengelar Sayembara Master plan dan desain pra rencana “Lombok Epicentrum Square. Perencanaan Master Plan dan Pra-Rencana Lombok Epicentrum Square diharapkan menjadi solusi terbaik, oleh karenanya akan dilaksanakan melalui Sayembara Desain. Hasil penyelenggaraan sayembara desain ini perlu mencapai parameter yang lebih dari sekedar memenuhi standar minimal saja, tetapi harus dapat memberikan banyak alternatif desain yang inovatif.

Sayembara Master Plan Lombok Epicentrum Square Sayembara Master Plan dan Desain Pra Rencana Lombok Epicentrum Square 2012

Desain harus mampu membentuk lingkungan hidup yang lebih baik di dalam tapak maupun dengan sekitarnya dalam skala waktu jangka panjang, tembus generasi, bertahan lama, dan historikal. Visi arsitektur yang jauh ke masa depan perlu mempertimbangkan perkembangan bangunan pada tapaknya sendiri dan pada lingkungan kota. Desain arsitektur terbangunnya harus mampu menjadi katalis membangun komunitas urban yang sehat dan mampu menghadapi transformasi budaya.

Arsitektur sangat mempertimbangkan faktor estetika, kenyamanan dan kemudahan, di samping juga wajib mengikuti standar teknis bangunan yang menyangkut keamanan sosial, kehandalan bangunan, dan keselamatan manusia. Oleh karena itu kepatuhan desain terhadap semua peraturan perlu dijaga dengan tetap mendorong inovasi dalam meningkatkan kualitas estetika, kenyamanan dan kemudahan.

Program sayembara ini ditujukan untuk menghasilkan Masterplan dan Pra-Desain yang informatif, sehingga bisa ditindak lanjuti dengan DED (Detail Engineering Desain) oleh siapapun. Untuk itu desain yang dihasilkan perlu mengadaptasi kepentingan rekayasa membangun dengan metode yang dipersyaratkan oleh Panitia Sayembara untuk menjamin keterbangunannya terhadap konstruksi bangunan dikemudian hari.

Untuk informasi selanjutnya mengenai Sayembara Master plan dan desain pra rencana “Lombok Epicentrum Square ini, silahkan kunjungi website resmi panitia sayembara http://iai-ntb.org/

Bibliography :

http://arsitekturmagz.com/sayembara-master-plan-desain-pra-rencana-lombok-epicentrum-square-2012/

Screen Shot 2014-07-28 at 11.27.09 AM

Kategori
exhibition news

Silent Cry To The Saviour Angels, by : Kalanglarik

Realrich is in collaboration for Bayu Prasetyo’s Silent Cry To The Saviour Angels Installation at Tembi Rumah Budaya Together with other 2  artists, Susan Mayasella (visual arts), Anggitasari Mumpuni (fashion designer).

Here is the description by Media :

After winning a local poetry, storytelling and music competition in Surakarta (1993), his passion ignites from an early age. Since then on Bayu Prasetyo committing himself to arts as a medium of his contribution to the society. This chosen path unravels to be not without struggles, Bayu identifies himself as “Kalanglarik” in his dedication. In the same passion and struggles Bayu managed to complete his M.A. in Film Making from London International Film School (2006).

Silent Cry To The Saviour Angels is a selection of Kalanglarik’s notes. Without giving too much,kalang means horizons/limitations and larik from the word lyrics/words. In respect of every colors in one’s life journey, this installation celebrates the shades of grey in parallel to time. Moments where sincere offerings have no place, underrated despair, feelings of abandonment that forced us to questions our faith in The Saviour Angel’s existence -all that is hidden from our day to day survival functionalities.

An explorative piece, Bayu dedicates a space to deliver his poems through various separate installations that correlates with each other. Done by orchestrating all elements within that space, may it be props, sound, light and many others, Silent Cry To The Saviour Angels is transforming a room designed to trigger our sensory receptions and memories. An opportunity for other people to interact and engaged in the process of creating their own personal stories.

Although different, yet its creative approach is similar to film-making, which is to integrate, support and enhance the process of story-telling. Worked in close collaboration with three other artists, Susan Mayasella (visual arts), Anggitasari Mumpuni (fashion designer), Realrich Syarief (architect), along side the support of British Council Indonesia and many others, Silent Cry To The Saviour Angels is visitable at TeMBI Rumah Budaya: Jalan Gandaria I/47B, Kebayoran Baru, Jakarta Selatan.

Private viewing (by invitation only) on Friday 13th April 2012 at 7.30PM.
For media coverage purposes, we welcome your confirmation:
0818 180 848 (Anggit) or a.mumpuni@gmail.com

Open to public, free admission, from 14 – 28 April 2012.
Mon-Friday 10AM – 9PM & Sat 10AM – 6PM

for further info: www.kalanglarik.com

and updates: t: #SilentCry

http://majalahcobra.com/blog/silent-cry-to-the-saviour-angels-by-kalanglarik.html

 

 

Kategori
award news

Finalist of IAI Jakarta Award 2012 for Bare Minimalist

RAWi in Finalist of IAI Award 2012. The committee nominated Bare Minimalist owned by Charles Wiriawan as finalist of IAI Award 2012. The Bare Minimalist Residence responds its context of the potential of the site by 3 main design intentions into one narrow site: 8 m x 24 m facing south side. The intentions are: First, by exposing building that avoid west side because of the heat of direct sunlight of tropical climate which can expose the temperature to 33 degree Celsius, second, by designing a building envelope that responds to sunlight angle during 11 am o clock until 3 pm o clock the whole year. The third is mechanical electrical plumbing design, which allow fresh air flows to the space by having special design of air conditioner unit, potable water system, and usage of minimum capacity of lighting equipment. The design of the building then conclude that the building need to face east at its widest sun exposure to facade, north, and south, but then, the cantilevered concrete prevents direct sunlight the whole year.

The void In the middle of the house functions as air chimney to respond air-stacking effect at its design core. The design of the opening grill, main door allows cross air ventilation to happen in the building by having gab 10 cm opening. The chimney allows hot air flows out through the gab. In the afternoon the layout design allows natural lighting coming in so the user doesn’t need to use artificial light. For facade of the house was designed with bare concrete and GRC to ease maintenance.

The layout of Bare Minimalist Residence use open plan concept, which allows living room and kitchen combined into open room. In the first floor, the space inside is used for guest bed room which more private space for master bedroom 3.5 x 4 m and 2 more bedrooms 3m x 3m for the kids are on the second floor. The floor to ceiling is designed by having 3 m height to get more spacious space. The public area is designed clear to be seen while the visitor come into the house, several space such as guest room, dining room, and kitchen combined into one informal space which has efficiency corridor 20 % of the total area and general space 80 % of the total area. Bare Minimalist is the first residential project which is designed by Realrich.

Location : Jalan Teknologi
Architect : Realrich Sjarief
Team : Bismo Prakoso, Silvanus Prima, Anastasia Widyaningsih
Builder : DOT Workshop
Total area : 225 m2
Cost : 1.00 M