Kategori
blog

Centre of Void Residence

The concept of the house focuses on the creating an ecological design of house which is one small design 200 sqm house. The design allow natural fresh air by the design of the green slot which also allow natural indirect lighting coming to the space. The shape itself combine the 2 intentions, first intention is well refined detail using geometric clear partii and second is maximise space through space utilisation.

Principal Architect : Realrich Sjarief
Client : Tania Chandra Lukito and Family
Project Team : Lia Kurniadewi, Mukhammad Ilham
Status : on construction
General Contractor : DOT Workshop
Advisor in charge : Singgih Suryanto
Structure Engineer : Anwar Susanto + John Djuhaedi

Kategori
blog

Bank Indonesia Mataram

Bank Indonesia Headquarter at Mataram is one prestigious project which selected from winning limited competition,the design proposed a mixture between past and future. The past is a building consist of existing office. The extension in the need of extending the activity due to the maximum capacity of the building. The future project touched the other 2 storey building, and transformed it into a glass box building with repetition of new column structure.

Principal Architect : Realrich Sjarief
Team : Bambang Priyono, Apriani Kurnia Sarashayu, Andhang Trihamdhani, Randy Abimanyu, Indra Dwinugraha, David Sampurna
Status : Built
Co Architect, Structure Engineer, Mechanical Engineer : PT. Agra Tata
Agra’s team : M. Harris Yusuf, Happy Marfianta
Client : Bank Indonesia
Client’s Team : Harris Supri, M. Rizal Kurniawan, Winda

Kategori
blog

Istana Hotel

Features : Modernist scheme by touching art deco lightly
Appointment: 2014
Construction Start: 2015
Completion: 2016
Area: 2500 m²
Project data : Confidential

Kategori
blog

Green Gallery Tunas Muda

Features : Exposed existing green wall with Tunas Muda art + gallery
Appointment: 2015
Construction Start: 2015
Completion: 2016
Area: 800 m²
Client: Tunas Muda School (Head : Jaka+ Ratna Tjahkrana]
Principal Architect : Realrich Sjarief
Project team : Bambang Priyono, Miftahuddin Nurdayat, Tatyana Kusumo, Hendrick Tanuwidjaja, Putut Trianggana, Alfian Kharisma Es
Management Construction : Fendy
Structural Engineer: Cipta Sukses
General Contractor : Budianto Azis
Advisor in charge. : Fendy Lie

Kategori
blog

University of Indonesia Vocational

Konsep desain kompleks vokasi UI ini didasarkan pertimbangan atas 3 aspek, pertama, desain bangunan yang sesuai dengan iklim tropis. Kedua, desain bangunan yang kontekstual dengan pencitraan ui, dan ketiga, desain bangunan yang mampu memanfaatkan potensi lahan semaksimal mungkin. Penataan masterplan didasarkan dari penempatan ‘learning promenade’ di axis utama lahan yang menghubungkan node potensial transit oriented development dari Universitas Indonesia di titik selatan dengan node potensial titik wisata air amphi teater yang ada di sisi utara. Di sepanjang learning promenade ini diletakkan fungsi – fungsi untuk mengaktifasi kehidupan kampus vokasi. Di sini ada mahasiswa yang membaca buku di perpustakaan linear sepanjang learning promenade, disini ada juga café untuk para mahasiswa dan dosen berinteraksi, potensi landsekap yang mengikuti kontur juga bisa di optimalkan.Daerah kompleks vokasi ini juga akan rimbun akan pepohonan diantara massa yang menghadap utara dan selatan sehingga bayangan yang ada akan mereduksi panas dari sinar matahari di lantai dasar. Vista yang terbentuk ketika memasuki kompleks vokasi dari arah selatan terbentuk dari 3 elemen yaitu : vista menuju amphiteater air, vista transparansi massa gedung perpustakaan di sisi barat juga vista café menuju sungai dengan wisata air, dan vista di sebelah barat berupa alokasi lahan untuk taman obat untuk program kedokteran.

Ide perancangan dari kompleks Vokasi UI merupakan rangkaian dari 3 noda utama yaitu, – Kondisi eksisting yang berbatasan dengan sungai yang membelah dari utara ke selatan yang menjadi bagian interaksi dengan air, – Jalan disisi selatan yang merupakan titik pusat perhentian bus kampus dan – Jalan di sisi barat yang merupakan area servis GKU dan parkir belakang. Pembagian ini didasarkan dari pembagian fungsi-fungsi terbesar dengan anggota terbesar, seperti kedokteran dengan p’rodi baru, hokum, dan vokasi campuran. Hirarki ini juga didasarkan dari pengelompokkan dari ilmu manusia [kedokteran], ilmu etika [hukum], dan ilmu – ilmu umum dengan menghubungkan keseluruhan fungsi dengan gedung kuliah umum. Susunan pengelompokkan diatur berdasarkan besaran ruang yang diestimasikan dengan jumlah mahasiswa di tahun 2013 sejumlah 11700 orang.

Bangunan – bangunan penunjang seperti massa lobby utama diletakkan sepanjang boulevard yang diperuntukkan untuk galeri utama. Massa – massa dihubungkan dengan selasar yang dilengkapi dengan kanopi sedangkan di sisi selatan, diletakkan akomodasi hunian mahasiswa berlantai tingkat rendah dengan aksesibilitas menuju ke kampus vokasi UI. Daerah landsekap didesain sesuai eksisting dari kampus UI dengan orientasi aktifitas terhadap sungai dengan menghubungkan sisi timur sungai dengan lahan melalui rangkaian jembatan untuk akses pejalan kaki. Lahan parkir diletakkan di sisi barat kompleks Vokasi UI.

‘Bangunan – bangunan di kompleks Vokasi UI juga didesain dengan menggunakan arah orientasi bangunan Utara – Selatan yang sesuai dengan iklim tropis. Keadaan ini meminimalisasi cahaya matahari langsung yang masuk ke bangunan. Bangunan ini menggunakan konstruksi baja, penggunaan solar panel pada sisi atas bangunan, dan wind turbine di sisi dalam bangunan. Penggunaan batu bata juga mendinginkan suhu bangunan disamping meminimalisasi carbon foot print dengan penggunaan bahan yang re-usable.

Kategori
blog

Wind Tunnel in the Bedroom

600 x 600 skylight in the bedroom with the height of 3 m height of skylight to avoid direct sunlight to come to the bedroom more than 20 minutes a day.

Kategori
blog

Wall Expression

Wall Expression, 30 cm + 10 cm + 60 cm + rupture in 10 cm

Kategori
blog

Geometry Interplay

Geometry interplayed by simple form, #rawarchitecture #raw it is a way to look to a framing sculpture or living events through its sights (an aperture or circles).

Kategori
blog

O Shape

Progress steel frame window with hole formed by cutting o shape, try to exercise the theme strange detail : consistent from big circle to small circle, add up to strange details

Kategori
blog

99 Percent Concept

The house is not finished at all in the process of living, but the process will be opened and shared, and ready for critics just for evaluating the process so next time, hopefully in the life of architect, next work should be better than before. The term 99 % is a process of almost finished which every work is always faced where 1% is left to the future, where work is occupied, changed, redefined by further need. The work of architect processed based on its expedients, alchemy, and experiments during the process of the making. Expedients is about the resources available in the process, alchemy is about the relationship along the persons inside the making, and experiments is more into the product driven by expedients and alchemy. The discussion about this work is based on this 3 category to uncover the relationship in the process of making of the guild which we are all hoping to hear, see, and learn from its 99% product and process.