Article from Archdaily : http://www.archdaily.com/795259/istakagrha-raw-architecture

Save this picture!

Istakagrha / RAW Architecture , © Bambang Purwanto

© Bambang Purwanto

© Ifran Nurdin© Bambang Purwanto© Bambang Purwanto© Ifran Nurdin+31

More Specs

Save this picture!

© Ifran Nurdin

© Ifran Nurdin

Located in Taman Meruya Ilir, West Jakarta region, Istakagrha meaning brick house,Situated in the increasingly crowded West Jakarta area, the 180 sqm house occupies a 150 sqm plot of land, 10m x 15m. Istakagrha is reflected by its name, brick House, it is a small and compact house with a orange painted color on the light weight brick, black colour , and rough concrete texture finishes.The expression creates humble and distinctive look

Save this picture!

© Bambang Purwanto

© Bambang Purwanto

“We have a dream to have a house which like a villa in Bali. A house more than a functional but a place to live and grow with feel of nature, we really love staying in tranquil house” explains homeowner Mr. Ferdian Septiono and Ms. Joice Verawati Realrich Sjarief. The clients are graphic designer who are willing to have a compact sustainable house.

Save this picture!

Section

Section
Save this picture!

Section

Section

The architecture of istakagrha separated inside and outside with the landscape of a barrier wall made by light weight brick. The combination is stacked with pattern of solid void, which provide sense of privacy and security, meanwhile allowing sunlight and air circulation to flow inside the living room. The house faces east side allowing morning sunlight come to the space at 9 am. The stair is placed at the west side, the west side is walled with brick to provide thermal insulation. The air ventilator is placed at the west side of the house above the stair from ground to 1st floor providing fresh air circulation throught air stacking effect. The house has one open air receiving area as anteroom then no more separation wall between living, dining, and cooking which In the living room, the kitchen also takes some importance its final layout is the result of few adjustments based on the owner’s domestic habits. The only enclosed space in the ground floor is guest room, which doubles as a working space and guest bed room. A simple foyer and a light well integrated with stair, and art work is placed after the receiving area at the west side of the building. The first story houses private spaces. At the end of the corridor is 1 bedroom with shared bathroom and a walk-in closet. An simple and functional feel showering area is attached to the bathroom. The material used in this building is choosed based on the best craftmenship available in Jakarta, concrete structure is used because of the cost efficiency, engineered wood is used because of the look and lightness, metal frame for facade and sunshading are used because of durability.

Save this picture!

© Ifran Nurdin

© Ifran Nurdin

3 types of brick was used based on each character. First, is light weight brick, 200 x 600 x 100 mm, for the facade. Light weight brick was chosed because of the lightness, precision and can be easily molded and constructed as facade/ Second, orange brick which is most common material used in Jakarta, The third one is the ceramic brick 50 mm x 150 mm x 10 mm which is used for covering the stair wall as insulation and interior surface. An additional bedroom, bathroom and a stair way to the attic on the 1st floor is linked by a corridor leading to an open space beside the void leading to the stairwell and stair case through compact space. Istakagrha showed an example of small house in Jakarta with small plot of land with sustainable design approach and keeping privacy from out side to inside through simple form which is stacking brick.

Save this picture!

Diagram

Diagram
Click to open map

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.

Architects : RAW Architecture
Location : Taman Meruya Ilir, Meruya Utara, Kembangan, Kota Jakarta Barat, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 11620, Indonesia
Client : Mr. Ferdi Septiono and Ms. Joice Verawati and Family
Principal : Realrich Sjarief
Project Team : Bambang Priyono, Tatyana Kusumo, Miftahuddin Nurdayat, Rio Triwardhana, Anton Suryanto, Christiandy Pradangga, Maria Vania. Area180.0 sqm
Project Year2015
Photographs : Bambang Purwanto, Ifran Nurdin
Manufacturers : Alexindo, Philip, Schneider
Supervisors : Sudjatmiko, Singgih Suryanto
Construction Manager : Eddy Bachtiar, Jasno Afif Angga
Structure Engineer : John DjuhaediMaster Carpenter Syarifuddin pudin
Mechanical and Electrical Engineer : Bambang Priyono, Andi, Karim, Hamim
Landscape : Mr. Ferdi Septiono, Ms. Joice Verawati and Family
Plan and Illustrations : Miftahuddin Nurdayat, Tatyana Kusumo, Rimba Harendana

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s