Kategori
video

School of Alfa Omega by KOMPAS Newspaper,

Kategori
video

The Guild

Located at the corner of the Street at Villa Meruya residential precinct, The guild shows its introvert side with the solid and high border wall, the solid fence without a gap to peek. As if to withdraw from the noisy Jakarta city and build its own sanctuary, the guild is solid from the outside but open on the inside.

The Building consists of one master bedroom, living room, studio a place to work , a library, one open courtyard and a kitchen. The entrance is introduced by concrete, steel, glass and polycarbonate sheet. The access from public and private is separated by open air corridor. The access to the House and the Studio are separated by 2 x 2 m foyer. The bedroom is located on the 1st floor while the other program is located on the ground floor. The circulation is interlocked to give ease access for the owner to access the studio below. Living room and also the dining room with total area of 35 sqm located on ground floor, while the more private family rooms are located on the first floor and limited by the void of stairs to separate family area and the studio. Hot west – east tropical sunlight is blocked by placing solid wall and bathroom while the facade is open to the north-south orientation. Several pyramids shaped form is also introduced to allow sunlight coming to the middle of the building and allowing fresh air circulation through the small gaps in between glass and concrete. The building system uses an automatic watering system that applies zero greywater runoff and zero storm water runoff. It means the whole water is collected to the retention basin with 8 m3 capacity and 2.75 x 3 m of catchment basin with 1,5 m of depth that also contribute the catchment to the neighbor.

The studio is consist of 6 x 6 m square shape, a small void. The small void has a tapered skylight made of concrete with several small gaps to provide light and air circulation. The library named Omah which is open at the weekend has the size of 3,4 x 12,3 m. It is sunken at perimeter area, half below the height of 0:00 meters considering public access and the needs that require a condition to keep books from the sun and constant temperature with the minimum possible to use the air conditioner. At the heart of the house is a courtyard with a fish pond with a background of the 3.5 m radius circle window with 3.50 m looking through the family room. The Guild is one example of project which exercise the modification of form and program with interlocked circulation in the tropical climate of Jakarta, Indonesia.

Kategori
video

School Of Alfa Omega

Alfa Omega school is an educational building with spirit of locality. Located on Tangerang city, it sat on 11700 sqm area with the prior condition of swamp and paddy field. The design responded this unstable soil condition by raising structure to 2.1 m high above the ground. The site itself was chosen as part of design scheme, -corresponding to its natural surroundings, in order to give children sense of closeness to nature, thus invoking outdoor-learning experience.

(The building integrates 4 modular buildings, with efficient access point in one central court yard, due to limitation of local land zoning of what can be built and what can not be built.) The solution to answer the brief of the project is to create an optimum collaboration, or bridge relationship in economic and creative process of construction in two important levels of masonry steel and bamboo construction which can enrich the economic impact of surrounding.

Steel structure, not only for its ability to hold structural load effectively, is also chosen for its construction speed and vigorous durability. The whole building based on this framework, from foundation to roof component. Steel in its variation from thickness to treatments, opening chances in versatile details of design. While bamboo, on the other hand, are flexible matter that requires little maintance in long range which always available in that area. This availability also related to brick and concretes in that area.

The structure is combined with bamboo for roof to create parabolic shape which enhance the character of Nipah which can be tilted or bent while keeping the cost constraint on budget. The brick is stacked in solid void pattern to allow cross air circulation in the facade. Meanwhile the polished bare concrete is used as floor finishes as its durability for daily school activity.

The structure is combined with bamboo for roof to create parabolic shape which enhance the character of Nipah which can be tilted or bent while keeping the cost constraint on budget. The brick is stacked in solid void pattern to allow cross air circulation in the facade. Meanwhile the polished bare concrete is used as floor finishes as its durability for daily school activity.

The local craftsmanship are the answer of 3 problem, which is: 1. Optimum resource, 2. Time constraint, 3. Manpower. Material resource can be found within 5 km from site to accelerate development while reducing carbon footprint at the same time.

In 4 months range, the craftsman are categorized into two types: (1) Light structure, which is concentrated on roof. Constructed by triangular light steel frame per 600 mm, manpowered by 40 Sumedang craftsman. It’s low-cost material had reduced 30 % initial budget, using bamboo and Nipah entirely. (2) Heavy structure is built for modular classrooms by Salembaran craftsman constructing masonry and steel framework. By first 2 months, light structure craftsman had constructed dock, followed by roof and ceiling details. In followed 4 month they joined in heavy structure part. The school is built in 4 months time.

The school designed as passive cooling building, which relied heavily on natural cross air ventilation in its construction. The open high ceiling designed as airing pathway, followed by porous solid-void brick on each side of classroom’s wall. This way, interior air flow are circulated optimally without necessity to use air conditioner.

The school designed as passive cooling building, which relied heavily on natural cross air ventilation in its construction. The open high ceiling designed as airing pathway, followed by porous solid-void brick on each side of classroom’s wall. This way, interior air flow are circulated optimally without necessity to use air conditioner.